home
Historie van deze uitgave.


ERB schreef Number Thirteen tussen 31 maart en 10 mei 1913
Eerste Amerikaanse uitgave in All-Story van november 1913 onder de titel A Man without a Soul
Eerste Amerikaanse boekuitgave door A.C. McClurg & Co 15 maart 1929 onder de titel The Monster Men

EERSTE en ENIGE BOEKUITGAVE: De Monsters - 1973.
Pocketboek-uitgave van uitgeverij Ridderhof te Ridderkerk; 208 pagina's, in een vertaling van Hans van Assumburg.
ISBN 90 308 0023 2.
Deel 5 van een Science-Fictionserie.

SAMENVATTING:
Professor Arthur Maxon van de Cornell University, experimenteert met de creatie van kunstmatig leven. Samen met zijn dochter Virginia reist hij af naar één van de afgelegen Pamarung eilanden in Oost-Indië om zijn project voort te zetten. Hun vertrek wordt met belangstelling gevolgd door een jonge man, Townsend J. Harper, Jr., die interesse toont voor Virginia en van plan is te achterhalen waar ze naar toe gaan.
In Singapore aangekomen, huurt professor Maxon Dr. Carl von Horn in om hen voor de rest van de reis op zijn jacht, de Ithaca mee te nemen, en om hem daarna te helpen bij zijn experimenten. Op het eiland aangekomen slaat de groep een aanval van piraten af en bouwt een fort.
Maxon en Von Horn beginnen hun experimenten, waarbij ze verscheidene levende wezens in chemische vaten laten groeien, humanoide maar hersenloos en lelijk. Maxon hoopt dat Experiment nummer dertien zal resulteren in een volmaakte mens, en in zijn fanatieke obsessie is hij van plan om Virginia met deze ultieme schepping te laten trouwen. Von Horn houdt er een meer realistisch standpunt op na en hoopt zelf met haar te kunnen trouwen, wat leidt tot wrijving met Maxon. Inlanders, waaronder Budadreen, één van de bemanningsleden van Von Horn, en Muda Saffir, de leider van de piraten, spannen ondertussen samen tegen de wetenschappers, omdat ze geloven dat die een schat verbergen. Ze worden daarbij nauwlettend in de gaten gehouden door de Chinese kok Sing Lee, die de piraten herkent.

Experiment nummer dertien lijkt inderdaad te resulteren in een fysiek perfecte man, maar op het moment dat de wetenschappers dit ontdekken worden ze afgeleid door een noodlottig voorval. Experiment Nummer Een is ontsnapt en heeft Virginia ontvoerd. Maxon, Von Horn en Sing Lee achtervolgen het monster, maar treffen deze dood aan in de handen van Nummer Dertien, die kennelijk ook ontsnapt is uit het lab na het vertrek van de wetenschappers. Denkend dat Virginia nog steeds in gevaar is, valt Von Horn het schepsel aan en wordt daarbij bijna zelf gedood, maar Nummer Dertien spaart hem als Virginia voor zijn leven pleit. Onwetend over de herkomst van de knappe vreemdeling, vindt het meisje zichzelf tot hem aangetrokken.

Maxon en Von Horn brengen Nummer Dertien terug naar het lab en beginnen met zijn opleiding. Von Horn neemt Virginia apart en vertelt haar dat Maxon van plan is om haar met een van zijn schepsels te laten trouwen, daarbij verhullend dat het haar redder is met wie ze dan zal moeten trouwen. Daarna brengt hij Nummer Dertien op de hoogte van zijn kunstmatige oorsprong. Beide ontvangers van zijn vertrouwelijk gegeven informatie zijn ontzet. Nummer Dertien, of Jack, zoals hij nu wordt genoemd, raakt ervan overtuigd dat hij een zielloos monster is en dat Maxon moet worden gestopt.

Von Horn duikt onder met Virginia, terwijl Jack de confrontatie met Maxon zoekt, en Budadreen en zes bemanningsleden ondertussen een kist stelen waarvan zij geloven dat Maxons rijkdom zich daarin bevindt. Muda Saffirs piraten vallen de nederzetting aan en eigenen zich de kist toe. Jack, die zijn woede heeft laten bezinken, verdedigt Maxon en Sing Lee tegen de piraten. Virginia slaat de toenadering door Von Horn af en valt daarop in handen van Budadreen, die haar gevangen neemt en met haar wegzeilt op het jacht van Von Horn. Von Horn hitst, nu zijn poging om Jack op te zetten tegen Maxon is mislukt, de andere elf monsters tegen hen op. Jack imponeert de wezens en krijgt de controle over hen, maar Maxon, die blijkbaar tot bezinning is gekomen, keert zich tegen aan hem en jaagt hem weg.

De Ithaca lijdt schipbreuk in een storm, en Budadreen en zijn mannen spoelen overboord. Later wordt het drijvende gevaarte geënterd door koppensnellers. Jack en de elf monsters gaan op zoek naar Virginia en treffen het jacht aan in de haven, en als dit wordt geënterd door de piraten van Muda Saffir, vallen de monsters hen aan. Saffir pakt Virginia en ontvlucht de strijd in zijn prauw; waarna de monsters hen in een andere buitgemaakte prauw achtervolgen.

Na vanuit zijn schuilplaats getuige te zijn geweest van deze gebeurtenissen, keert Von Horn terug naar Maxon, die hem zijn fortuin en Virginia aanbiedt als hij haar kan redden. Jack en zijn monsters halen de piraten in en gaan de strijd met hen aan op Borneo, wat erin resulteert dat zes monsters en veel van de piraten gedood worden, maar Saffir, die nog steeds Virginia in zijn greep houdt, vaart in zijn boot de rivier op en ontsnapt. De monsters verenigen zich met Buranda en een bemanning van gevangen genomen Dajaks en hervatten de achtervolging. Ondertussen heeft Saffir vergeefs geprobeerd Virginia te verkrachten en is door haar overboord geduwd, waarna zijn luitenant Ninaka het bevel overneemt. Hij stopt bij een inheems dorp, verbergt de kist en Virginia, en wanneer Jack arriveert zweert hij samen met Buranda en laat hem door de inboorlingen op een dwaalspoor brengen. Hij pakt dan zijn spullen, waaronder Virginia en de kist, weer bijeen en vaart weer verder de rivier op. Virginia ontspapt uiteindelijk door van de boot te duiken.

Ondertussen varen Von Horn, Maxon en Sing Lee naar Borneo, treffen de Ithaca aan en huren Dajaks in om hen naar Muda Saffir te brengen. Deze heeft zijn duik in het water overleefd. Hij en Von Horn maken een geheime deal en varen de rivier op zonder Maxon, die hoge koorts heeft gekregen. Jacks bende, die is verdwaald, ontmoet een groep orang-oetans. Als ze ontdekken dat een van hen Virginia gevangen heeft, bevechten ze de apen. Von Horn, Muda Saffir en een groep inheemse krijgers zien het gebeuren op het slagveld en verdwijnen heimelijk met de bewusteloze Virginia. Sing Lee, die hen gevolgd is, ziet alles. Het gezelschap van Von Horn en Sing Lee gaat terug naar Maxon, die herstellende is. Von Horn dringt aan op zijn verbintenis met Virginia.

Ninaka en Buranda krijgen ruzie; Buranda wordt gedood, en Ninaka gaat aan wal. Ninaka begraaft de kist omdat deze zijn ontsnapping bemoeilijkt. Von Horn en een paar Dajaks zijn, nadat ze Virginia bij haar vader hebben afgeleverd, hiervan getuige. Von Horn doodt zijn metgezellen om het geheim van de schat voor zichzelf te houden en vlucht terug over de rivier, daarbij op een haar na Muda Saffir missend die de andere kant op gaat aan het hoofd van twee oorlogsprauwen. Saffir heeft Virginia opnieuw ontvoerd. Ze ontsnapt opnieuw en belandt bij Jack en zijn overlevende monsters. Als de piraten hen zien, vluchten ze, waarbij één van de monsters zijn leven geeft om de aftocht te dekken, terwijl Jack Virginia in veiligheid brengt. Ze nemen stelling bij een kleine kloof, en Jack werpt rotsblokken naar beneden op hun achtervolgers tot deze zich terugtrekken. Hij belooft het meisje dat hij haar terug zal brengen naar haar vader, maar al snel daarna wordt hij getroffen door een hoge koorts. Ze verzorgt hem in zijn delirium.

Maxon, Von Horn, en Sing Lee zoeken naar Virginia, en treffen de twee op het moment dat Jacks koorts breekt. Von Horn schiet op Jack, maar Sing Lee ontwapent hem. Von Horn onthult eindelijk aan Virginia, dat Jack Nummer Dertien is, maar ze besluit dat ze desondanks van hem houdt. Dan verklaart Sing Lee dat Jack helemaal geen monster is maar dat hij hem met geheugenverlies had gevonden, op drift in een reddingsboot en dat hij hem vervangen heeft voor Maxons mislukt experiment. Hij onthult dan de misdaden van Von Horn, die de jungle in vlucht. Een Amerikaans marineschip arriveert; dit blijkt op zoek te zijn naar Von Horn, een deserteur, om hem te arresteren. De achtervolging eindigt uiteindelijk op de plaats van de begraven "schat", die Von Horn heeft opgegraven. Zijn onthoofde lichaam ligt naast de geopende kist. Het bevatte boeken, geen schat, en de inheemse medeplichtigen van Von Horn waren daar kennelijk niet blij mee.

De Maxons en Jack verlaten Borneo op het marineschip en Jacks geheugen keert terug. Het blijkt te gaan om Townsend Harper, de rijke (en vrijgezelle) jonge man die aan het begin van het boek belangstelling toonde in Virginia. Klokken van het huwelijk zijn duidelijk niet ver weg.Edgar Rice Burroughs'
De Monsters

HOOFDSTUKKEN

I - geen titel vermeld (in de originele versie: The Rift ofwel De Kloof)
II - DE ZWARE KIST.
III - DE SCHOONHEID EN HET BEEST.
IV - EEN NIEUW GEZICHT.
V - VERRAAD.
VI - DODEN!
VII - DE KARWATS.
VIII - DE ZIEL VAN NUMMER DERTIEN.
IX - NAAR HET WOESTE BORNEO.
X - WANHOPIGE KANS.
XI - "IK KOM."
XII - VERRAAD.
XIII - BEGRAVEN SCHAT.
XIV - MAN OF MONSTER?
XV - TE LAAT.
XVI - SING SPREEKT.
XVII - PRISCILLA 999.

CAST (in volgorde van verschijnen)

Prof. Arthur Maxon - professor aan de Cornell University, die experimenten uitvoerde om leven te creëren.
Virginia Maxon - dochter van professor Maxon.
Townsend J.Harper, Jr - zie verderop
Dr. Carl von Horn - assistent van professor Maxon
Bududreen - Maleise eerste stuurman op de Ithaca
Sing Lee - oude Chinese kok
Radjah Muda Saffir - aanvoerder van Maleise piraten
Nummer Dertien (Jack, Bulan - de "ultime creatie" van professor Maxon
Nummer Een tot en met Nummer Twaalf - de voorlopers van Nummer Dertien
Buranda - hoofdman van de achtervolgers van Muda Saffir
Ninaka - Dajakker, die het bevel voerde over de oorlogsprahu van de radjah
Luitenant May - van de U.S.A. NEW MEXICO, vlaggenschip van de Oceaanvloot
Townsend J. Harper, Jr (Bulan, Nummer Dertien) - heeft interesse in Virginia en wil er achter zien te komen waar ze heen gaat.De Monsters
Serie 32


De inhoud op deze pagina staat onder:
copyright 2016 by Marten Jonker.