home


Historie van de uitgaaf.


ERB schreef The Lost U-Boat tussen 8 september en 13 oktober 1917.
Eerste Amerikaanse uitgave in Blue Book Magazine in augustus 1918 onder de titel The Land That Time Forgot.
Eerste Amerikaanse boekuitgave door A. C. McClurg & Co op 14 juni 1924 onder de titel The Land that Time Forgot, tevens bevattende de verhalen The People That Time Forgot en Out of Time's Abyss.

EERSTE en ENIGE BOEKUITGAVE: Het Tijdvergeten Land - 1976
Pocketboek-uitgave van Classics Lektuur te Naarden; 127 pagina's, ISBN 90 6157 187 1.

SERIE:
Dit is het eerste deel van de verhalen die zich afspelen in Caspak: 
- Het Tijdvergeten Land
- The People that Time Forgot (niet vertaald)
- Val door de Eeuwen

Van het eerste verhaal zijn twee films verschenen:
- 1974 Het Vergeten Continent (The Land that Time Forgot)
- 2009 The Land that Time Forgot (The Land that Time Forgot)

Ook het tweede verhaal is verfilmd:
- 1977 - Ontsnapping uit het vergeten continent
 (The People that Time Forgot)

Van het derde verhaal is nog geen film gemaakt.
kaart van Caspak
SAMENVATTING:
De roman speelt zich af tijdens de Eerste Wereldoorlog en opent met een manuscript gevonden in een thermoskan voor de kust van Groenland. Dat verhaal wordt in dit boek verteld. Een Amerikaan, Bowen J. Tyler, zoon van een onderzeebotenbouwer, gaat scheep naar Frankrijk maar het schip wordt door een Duitse onderzeeŽr tot zinken gebracht. Hij overleeft dat samen met een vrouw, Lys La Rue, en wordt opgepikt door een Britse boot. Deze boot wordt ook tot zinken gebracht, maar de bemanning slaagt erin de onderzeeŽr over te nemen als deze naar boven komt. Helaas, alle andere Britse vaartuigen beschouwen de onderzeeŽr steeds als vijandig en ze kunnen haar niet een haven binnenbrengen. Sabotage met de navigatie-apparatuur stuurt de U-33 op een dwaalspoor in de Zuid-Atlantische Oceaan. De gevangen Duitse ploeg herovert de onderzeeŽr en begint een serie overvallen, maar wordt weer overwonnen door de Britten. Een saboteur blijft de onderzeeŽr uit koers brengen en tegen de tijd dat hij wordt ontdekt is het schip in de Antarctische wateren verzeild geraakt.

De brandstof van de U-33 is nu bijna op en de voorraden zijn vergiftigd door de saboteur Benson. Een groot eiland omringd door klippen wordt ontdekt en herkend als Caprona, een landmassa die voor het eerst door de Italiaanse ontdekkingsreiziger Caproni in 1721 vermeld werd, maar  waarvan de locatie sindsdien verloren raakte. Een zoetwaterstroom leidt de onderzeeŽr naar een ondergrondse passage, die, in de hoop de watervoorraad aan te kunnen vullen, wordt binnengevaren. De U-boot komt weer boven in een tropische rivier vol met elders uitgestorven, primitieve wezens, wordt aangevallen, duikt weer onder en vaart stroomopwaarts op zoek naar een veilige haven. Het komt uit in warme binnenzee, in feite een reusachtig kratermeer, waarvan de warmte het tropisch klimaat van Caprona in stand houdt. Als de onderzeeŽr noordwaarts vaart wordt het klimaat steeds gematigder en ondergaat de natuur een schijnbaar evolutionaire progressie.

Aan de oever van het meer bouwt de bemanning een basisfort, genaamd Fort Dinosaur tegen de prehistorische fauna van het gebied. De Britten en de Duitsers komen overeen onder het commando van Tyler samen te zullen werken, met Bradley, de stuurman van de sleepboot, als tweede in rangorde en met Von Schoenvorts, de oorspronkelijke U-boot commandant, als bevelhebber van de Duitsers. De schipbreukelingen worden aangevallen door een horde beestmannen en nemen Aam, een Neanderthaler, gevangen. Ze vernemen nu dat de inheemse naam voor het eiland Caspak is. Er wordt olie gevonden, die ze hopen te kunnen verfijnen tot brandstof voor de U-33. Als Bradley op verkenning is, verdwijnt Lys en duiken de Duitsers onder met de onderzeeŽr.

Tyler verlaat de andere overlevenden om Lys te zoeken en te redden. Een reeks avonturen ontstaat bij het treffen van verschillende groepen menselijke primitieven die zich elk in een andere fase van de menselijke ontwikkeling bevinden, zoals tot uiting komt in hun wapens. Tyler redt Lys uit een groep van Sto-loe ("bijlmensen"), en helpt later bij de ontsnapping van een vrouw van de Band-loe ("speermensen") aan de Kro-loe ("boogschutters"). Lys raakt weer zoek en bij het vinden van de graven van twee mannen van Bradleys expeditie raakt Tyler de wanhoop nabij. Niet in staat om de weg naar Fort Dinosaur terug te vinden, trekt hij naar de klippen die Caspak omringen in de ijdele hoop de aandacht te kunnen trekken van passerende schepen. Na toch weer herenigd te raken met Lys, settelen ze zich samen, voltooid hij de beschrijving van hun avonturen, doet die in een thermoskan en gooit die in zee.


Edgar Rice Burroughs'
Het Tijdvergeten Land

HOOFDSTUKKEN

Het verhaal telt 10 hoofdstukken.

Evenmin als bij het Amerikaanse origineel zijn bij de Nederlandstalige uitgave de hoofdstukken van titels voorzien.


CAST (in volgorde van verschijnen)

Edgar Rice Burroughs - verteller van het verhaal
Bowen J. Tyler, Jr - zoon van scheepsbouwer, tijdens de Eerste Wereldoorlog op weg naar Frankrijk om zich aan te sluiten bij het Amerikaanse ambulancedienst.
Lys La Rue - voormalig verloofde van Baron Friedrich von Schoenvorts, zit samen met Bowen Tyler op het passagiersschip dat door de onderzeeŽr van Von Schoenvorts tot zinken wordt gebracht.
Bradley - bootsman van de sleepboot waarmee Lys La Rue en Bowen Tyler worden gered.
Olson - machinist op dezelfde sleepboot
Baron Friedrich von Schoenvorts - Duitse commandant van de U-33
Wilson - bemanningslid van de sleepboot
Benson - socialistisch bemanningslid van de sleepboot, die alle Amerikanen haat, Duitse agent, saboteur.
Aam - Bo-loe die gevangen wordt genomen door de bemanning van de U-33
Whitely - Engels bemanningslid van de U-33
Tsa - een Sto-loe die Lys La Rue gevangen neemt, later doodgeschoten door Tyler
So-ta - vrouw van To-jo van de Band-loe, staat op het punt een Kro-loe te worden.
To-jo - opperhoofd van de Band-loe
John Tippet - bemanningslid van de U-33, lid van de expeditie van Bradley, overleden 10 september 1916
William James - bemanningslid van de U-33, lid van de expeditie van Bradley, overleden 13 september 1916
Het Tijdvergeten
                  Land
Classics SF-pocket
(Serie 30)De inhoud op deze pagina staat onder :
copyright 2016 by Marten Jonker.