home
Historie van de diverse uitgaven.

LEES DE VOLLEDIGE TEKST.


ERB schreef The Oakdale Affair tussen 10 januari en 12 juni 1917
Eerste Amerikaanse uitgave in Blue Book Magazine van maart 1918

Eerste Amerikaanse boekuitgave door ERB, Inc. op 15 februari 1937 (boek bevatte de verhalen van The Oakdale Affair en The Rider)

EERSTE BOEKUITGAVE: Het Oakdale Geheim - 1936
Uitgave van J.T. Swartsenburg N.V. te Zeist; 211 pagina's; in een vertaling van Jhr. R.H.G. Nahuys.
Deze uitgave verscheen zowel in gebonden hardcover uitvoering als ingenaaid met blanco softcover.

Voor meer informatie over de geschiedenis van deze uitgeverij en waarom deze uitgave zo extreem zeldzaam is, zie HIER.

SERIE:

Dit is het derde deel van drie verhalen over Billy Byrne:
- Bill de Machtige Vechter,
- De Man Zonder Ziel en
- Het Oakdale Geheim.

SAMENVATTING:
In het huis van Jonas Prim, president van een bank in Oakdale, gaat een dief aan de haal met kleding van een bediende en kostbaarheden van Prims dochter Abigail. Abigail zou op bezoek zijn bij Sam Benham, waarvan haar ouders willen dat ze er mee trouwt. De dief ontkomt, ontmoet later een groep zwervers en wordt aangezien voor De Oskaloosa Kid, een van hen. Twee van de zwervers proberen de nieuwkomer om de buit te vermoorden; die schiet op een van hen en vlucht.

Intussen is de diefstal door de Prims ontdekt en vernemen ze dat Abigail nooit bij Benham is aangekomen. Gedacht wordt dat de incidenten verband houden met andere misdrijven, de overval en beroving van John Baggs en de moord op Reginald Paynter, die gezien was met twee mannen en een meisje. De plaatselijke krant speculeert dat Abigail mogelijk betrokken zou zijn geweest bij de moord op Paynter. De heer Prim huurt een prive-detective.

De dief ontmoet een andere zwerver, Bridge, en de twee zoeken tijdens een storm onderdak in het verlaten Squibbs-huis, waar vroeger een moord heeft plaatsgevonden. Er wordt een schot gehoord uit een passerende auto, waaruit een vrouw wordt gegooid. De twee brengen de bewusteloze vrouw mee in het huis. Ze ontdekken er een lijk en horen uit de kelder een geluid als het slepen van een ketting. Ze sluiten zich op in een van de kamers. De vrouw, inmiddels opgefrist, maakt zichzelf bekend als het meisje van Paynter. De andere mannen in de auto waren Terry, de bestuurder en De Oskaloosa Kid. Ze zegt dat De Kid Paynter heeft vermoord en daarna haar uit de auto  gooide en op haar schoot.

De twee zwervers, die de dief achterna zitten, komen het huis binnen, vinden het lichaam en worden met het ding in de kelder geconfronteerd. Bridge laat ze de kamer binnen om ze hiervan te redden, terwijl de dief er op schiet. Het ding trekt zich terug. Later, als de storm gaat liggen, horen ze het terugkomen en gilt er een vrouw. Wanneer alles weer stil is komen ze tevoorschijn en ontdekken dat het lijk verdwenen is. De zwervers dreigen om de dief uit te leveren voor de moord op Paynter tenzij zij een deel van de buit krijgen. Bridge dwingt ze, met behulp van het pistool van de dief, om met lege handen te vertrekken. Daarna gaat de dief gaat een nabijgelegen boerderij van de familie Case om eten te kopen en pocht tegenover hun zoon Willie over de verrichtingen van De Oskaloosa Kid . Na het vertrek van de dief horen de Cases van de plaatselijke postbode over de raadselen rond John Baggs, Reginald Paynter en de familie Prim.

Een auto met Burton, een prive-detective, en twee anderen stopt bij het Squibbs-huis, en Bridge, de dief en de vrouw vluchten het bos in. Burton gaat naar de boederij van Case en ondervraagt de familie, waarna zoon Willie verdwijnt. De detective houdt de zwervers aan die Bridge uit het Squibbs-huis had verdreven en hoort hun verhaal, waarna hij hen arresteert als belangrijke getuigen. Hijzelf verdwijnt voor een paar minuten, zogenaamd op zoek naar een notitieboek, dat hij zegt te hebben verloren. In werkelijkheid zoekt en vindt hij de buit van de overval op Baggs, wat zijn gevangenen in verband brengt met die misdaad.

In het bos komen Bridge en zijn metgezellen bij een hut, waar Giova, een zigeunermeisje, een graf aan het graven is. Willie verschijnt daar ook. Bridge en Giova wisselen hun verhalen uit. Hij vertelt haar dat hij haar en het ding uit het Squibbs-huis is gevolgd en nu blijkt dat het ding haar beer Beppo is. Zij vertelt hem dat ze het lichaam uit het huis wil begraven en dat het haar overleden vader is, een gemene dronkaard die aan een beroerte is gestorven. Bridge stelt voor hun krachten te bundelen. Zijn ploeg helpt haar met het begraven van het lichaam en zij vermomt hen als zigeuners. Ondertussen sluipt Willie, nadat de dief heeft geprobeerd zijn zwijgen te kopen, stiekem weg en roept Burton.

Burton, Jonas Prim en een aantal politemensen gaan met Willie mee naar de hut, terwijl de twee zwervers naar de gevangenis worden gestuurd. Bridge en zijn metgezellen worden niet gevonden, maar ze graven wel het lichaam van de zigeuner op. Willie getuigt over de dood van de zigeuner bij de lijkschouwing. Later die avond ontdekt hij bij toeval dat de vluchtelingen zich verstopt hebben in een oude molen en weer gaat hij Burton informeren. Maar de groep zwervers, waar Burtons gevangenen deel van uitmaakten, vernemen ook van hun verblijfplaats en vatten het plan op om Bridge en de dief om diens buit te vermoorden en het meisje, waarvan zij denken dat het Abigail is, naar Prim te brengen voor de beloning. De bende valt hen volgens plan aan, maar er ontstaat een chaos als Beppo de beer zich er mee gaat bemoeien. Burton en zijn gezellen komen tussenbeide, de beer wordt gedood en alle vechtenden worden gevangen genomen. Bridge en de dief komen in de cel  waar een woedende menigte probeert ze te lynchen. Burton ondervraagt de vrouw, nu ge´dentificeerd als Hettie Penning. Ze vertelt hem hoe Paynter stierf in de handen van De Oskaloosa Kid maar dat de dief niet De Kid is. Haar verhaal wordt bevestigd wanneer bekend wordt dat de echte Kid is opgedoken, dodelijk gewond bij een auto-ongeluk, en dat hij bekend heeft Paynter te hebben vermoord en op Hettie te hebben geschoten.
 
Burton en Prim gaan naar de gevangenis, waar zij de menigte aantreffen die van plan zijn Bridge en de dief  te lynchen, omdat ze denken dat die Abigail Prim en Paynter hebben beroofd. Bridge, die ondertussen zelf al de waarheid over zijn metgezel heeft geraden, onthult dat de "dief" Abigail is en dat de dingen die ze "gestolen" heeft, van haar zelf zijn. Burton en Prim bevrijden de gevangenen, wier geheimen nu worden onthuld. Abigail was weggelopen zodat ze niet hoefde te trouwen met Sam Benham. Bridge blijkt ook van huis te zijn weggelopen, weg  van zijn eigen rijke familie om te gaan zwerven. Burton blijkt al lange tijd naar hem op zoek in opdracht van zijn vader.

Hier houdt het boek op; het originele verhaal van Burroughs, zoals gepubliceerd in Blue Book, gaat echter verder: uiteindelijk is alles naar tevredenheid opgelost, Hettie vertrekt  met Giova als haar dienstmeid en Bridge en Abigail beseffen dat ze verliefd zijn op elkaar, wat ze bezegelen met een kus.

Zie vertaling van de aanvulling.


Edgar Rice Burroughs'
Het Oakdale Geheim

Het verhaal telt 10 hoofdstukken welke, net als het Amerikaanse origineel, niet van titels zijn voorzien.

CAST (in volgorde van verschijnen)


Jonas Prim: president van de Eerste Nationale Bank van Oakdale.
Mrs. Prim: echtenote van Jonas Prim en stiefmoeder van Abigail.
Abigail Prim: dochter van Jonas Prim en Mrs. Prim.
Samuel (Sam) Benham: een rijke, oudere man, door Abigails stiefmoeder gezien als de aangewezen echtgenoot voor Abigail.
Hemeldragonder: leider van de zwerversgroep.
Oskaloosa Kid: crimineel uit Illinois, ex-bokser.
Slappe Charlie, Soepbakkes, Columbus Zwartjan, De Generaal en Vuilak (Vuile) Eddie: zwervers die proberen de dief te beroven.
Billy Byrne: crimineel uit Chicago.
Henry Herbert Knibbs: Canadees dichter.
John Baggs: meestbekende vrek van Oakdale, beroofd en vermoord.
Reginald Paynter: meestbegeerde vrijgezel van Oakdale, beroofd en vermoord.
Bridge: een poŰtische gentleman zwerver.
James: denkbeeldige butlar van Bridge.
Terry: metgezel van Oskaloosa Kid.
Dink, Crumb, Billy Burke: genoemd door Bridge (Dink en Crumb zie De Man Zonder Ziel).
Jeb Case: boer uit de omgeving van Oakdale.
M'randi Case: echtgenote van Jeb Case.
Willie Case: Zoon van Jeb en M'randi Case.
Lem Smith: eerste boer van Oakdale met een dorsmachine.
Dick Burton: prive-detective uit Chicago.
Giova: zigeunermeisje.
Hettie Penning: jonge vrouw uit payson, Illinois, die wordt aangezien voor Abigail Prim.Het Oakdale Geheim   stofomslag
Het Oakdale Geheim   stofomslag
Eerste druk (Serie 22). Gewijzigde band


De inhoud op deze pagina staat onder :
copyright 2014 by Marten Jonker.